Tips voor gelukkig zijn

We willen allemaal gelukkig zijn en blijven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Hier 7 tips die daarbij helpen.

Share article:

Iedereen wil in ieder geval één ding hetzelfde in het leven, namelijk gezond en gelukkig zijn en blijven. Het is niet altijd voor iedereen even makkelijk om dat voor elkaar te krijgen. Het helpt om dan aan een aantal voor de hand liggende tips te denken, die we soms wel eens uit het oog verliezen.

1. Denk positief

Het klinkt misschien als een cliché, maar het is een van de dingen die je het beste kan doen in je leven om gelukkig te worden en gelukkig te blijven. Als je positief denkt, zal je je namelijk automatisch omringen met positieve mensen. Positieve mensen trekken elkaar aan en dat kan tot mooie en positieve dingen leiden. Positief denken zal vrijwel alles in je leven een stuk makkelijker maken. Ook zorgt het ervoor dat je jouw doelen sneller zal bereiken.

2. Zoek je passie

Zoek uit wat jij het allerliefste doet en je leven zal veel leuker en makkelijker worden. Als jouw werk je passie is, zal je je werk vanzelfsprekend leuk vinden en dat is erg fijn, want met je werk ben je vaak de meeste tijd van je week mee bezig. Doordat je het leuk vindt, zal je productiever worden en minder gestresst. Als het helaas (nog) niet mogelijk is om jouw passie om te zetten naar jouw werk, misschien kan je je dan met je passie bezig houden naast je werk. Na een tijdje kan je misschien zelfs je passie omzetten naar je dagelijkse werk.

3. Bepaal doelen voor jezelf

Als je geen doelen hebt in het leven, waar ga en leef je dan voor? Waarom werk je dan zo hard? Bedenk waarom je elke dag uit je bed komt. Ik weet zeker dat de mensen die zichzelf geen doelen stellen in het leven, vrijwel dagelijks zullen denken “waar doe ik het allemaal voor?” of “wat doe ik eigenlijk elke dag naast het werken?” Het stellen van doelen voor jezelf is zeer belangrijk, aangezien je moet weten wat je in jouw leven allemaal wilt bereiken. Als je nergens voor gaat en jezelf geen doelen stelt, dan kom je in een dagelijkse inspiratieloze sleur die jou zeker niet gelukkig(er) zal maken.

4. Maak je leven makkelijker

Misschien klinkt dit vreemd, maar als je je leven niet zo moeilijk maakt en juist makkelijker en meer simpel maakt, zal jou een stuk gelukkiger maken. Zorg ervoor dat je dagelijks niet te veel keuzes hoeft maken, zoals met betrekking tot je kleding, eten et cetera. Zorg er ook voor dat je niet te moeilijk doet over een verandering van jouw ‘schema’ of takenlijst. Stel je wat losser en makkelijker op, doe niet te moeilijk. Wat maakt het uit als je een keer eten haalt in plaats van dat je gaat koken ook al heb je de boodschappen al? Doet het er toe dat je die paar taken van je takenlijst niet hebt afgekregen? Vergaat de wereld als je vandaag niet hebt gesport? Het maakt allemaal niets uit, zolang jij het allemaal niet te moeilijk (voor jezelf) maakt! Geloof mij, daar word je een stuk gelukkiger van!

5. Sporten en beweging

Niet iedereen zal het met dit punt eens zijn, maar voor veel mensen is sporten of bewegen een aanrader om je beter in je vel te voelen. Geloof mij, volgens mij bestaat er niemand die zich na het sporten slecht voelt in de zin dat diegene spijt heeft van het sporten. Sporten maakt juist een gelukshormoon aan, waardoor je je automatisch gelukkiger voelt. Dus onthoud het goed: je zal nooit spijt hebben van een sportsessie, maar je kan wel spijt hebben van een sportsessie die je hebt overgeslagen. Maar ook als je een sportsessie overslaat, maak je niet druk, dan doe je die morgen toch?

6. Geniet van de simpele momenten in het leven

Soms vergeten we te genieten van de simpele dingen en momenten in het leven. Denk aan de mooie natuur om je heen tijdens het wandelen of tijdens een treinreis, een goede kop koffie, een lekkere maaltijd of het samenzijn met dierbare mensen om ons heen. Zorg ervoor dat je jezelf op sommige momenten verplicht om goed om je heen te kijken en deze mooie momenten in je op te nemen. Gniet ook van de kleine momentjes in het leven!

7. Wees in het nu

De tijd vliegt. Voordat je het weet, vliegen de dagen, maanden, jaren voorbij. Geniet van het leven in het hier en nu, dus zorg ervoor dat je in het nu leeft. Kijk niet te ver in de toekomst, kijk niet terug naar het verleden, maar focus op het hier en nu. Ga juist vanavond uiteten in plaats van alleen op ‘speciale momenten’, boek nu dat weekendje weg of ga nu met je moeder winkelen in plaats van ‘binnenkort’. Plan niet te ver vooruit, maar leef in het nu.

8. Zorg voor een ochtend en avond routine

Begin je dag met een goed ontbijt of jouw dagelijkse (yoga) oefeningen. Jouw eigen ochtendroutine zal je helpen voor een goed begin van de dag. Een avondroutine zorgt voor verminderde stress doordat je je beter kan ontspannen na een lange dag werken. Houd hierbij wel in gedachten, dat je je niet druk moet maken over het afwijken van je routine. Denk maar zo, de wereld vergaat niet als jij je ochtendoefeningen overslaat of een keertje langer in bed blijft liggen. Het doel van een routine is juist dat je je dag goed begint, zodat dit af en toe ook op een andere manier kan en mag.

 

Op welke manieren zorg jij ervoor dat je gelukkig bent en blijft? Wat zijn jouw tips voor gelukkig zijn?

 

Would you like to read this article in English? Click here.

Share article:

Leave a Reply