Is het nodig om een dieet te volgen?

Het volgen van een bepaald dieet, is dat een goed idee?

Share article:

Koolhydraatarm dieet. Vetarm dieet. Suikervrij dieet. Caloriearm dieet. Glutenvrij dieet.

Diëten

Dit zijn enkele soorten diëten die al jaren bestaan of ineens zijn ontstaan als gezondheid trends. De meeste mensen zullen vast wel eens een van deze diëten hebben geprobeerd. Tegenwoordig zullen steeds meer mensen een bepaald dieet – of beter nog: ‘leefstijl’ – willen volgen door wat zij lezen/horen/zien over voeding. Veel mensen gaan bijvoorbeeld ineens glutenvrij eten, omdat zij ergens hebben gelezen dat dit ‘goed’ zou zijn. Doordat veel bedrijven en dus ook supermarkten hierop inspelen, stimuleert dit nog meer dat mensen denken dat het ‘goed’ of ‘beter’ is om op die wijze te leven. Deze ontwikkelingen zijn niet per se slecht te noemen, maar de gevolgen zijn opmerkelijk te noemen.

Er is natuurlijk iets te zeggen voor mensen die echt een voedselallergie, of afkeer van een bepaald voedingsmiddel of ingrediënt hebben. Er is ook iets te zeggen voor degenen die het gevoel hebben dat ze een evenwichtige gezondheid niet kunnen bereiken, tenzij ze tot het uiterste gaan: allerlei voedingsmiddelen mijden totdat slechts een beperkte lijst met voor hen ‘acceptabele’ voedingsmiddelen overblijft.

Door de invloed van social media is duidelijk te zien dat veel mensen hun levensstijl ineens drastisch gaan veranderen. Mensen worden bijvoorbeeld ineens veganistisch, wat betekent dat zeer veel voedingsmiddelen (dierlijke producten) worden gemeden behalve groenten, fruit en noten. Dit is een drastische verandering van levensstijl, welke vaak wordt ingegeven door het beeld dat door social media kan ontstaan. Het idee is dat het eten op een bepaalde wijze (zoals veganistisch) zal leiden tot een slank lichaam, stralende huid, mooi haar en een gelukkig leven. Helaas bereik je dit alles niet alleen door een bepaald dieet te volgen.

Korte termijn dieet

Wat wij hiermee willen aangeven, is dat een korte termijn dieet niet optimaal is voor enige hoop op consistentie, tevredenheid of resultaten op lange termijn (het maakt niet uit wat die ook moge zijn). Het eten van alleen groenten en fruit kan ervoor zorgen dat je weinig sociale contacten meer overhoudt, het wordt steeds moeilijker om te genieten van een maaltijd die niet door jezelf is gemaakt en het is vermoeiend om telkens elke maaltijd te plannen en/of te tracken.

Een gezonde en evenwichtige levensstijl is iets om wel naar te streven. Of je er nu voor kiest om vanwege bepaalde redenen vegetarisch of veganistisch te leven, je een zuivel- of gluten intolerantie hebt of gewoon de voorkeur geeft aan bepaalde voedingsmiddelen, jouw ‘dieet’ is iets dat specifiek voor jou is. Als je niet van rijst houdt, eet dan ook geen rijst. Als je niet van spinazie houdt, dan eet je geen spinazie – er zijn immers genoeg andere groenten die je kan eten! Het vergelijken van jouw ‘dieet’ of levensstijl is hetzelfde als het proberen om iemand anders zijn kleding te dragen – het zal nooit perfect passen. Dit geldt ook voor hoe vaak en hoe veel je per dag eet, dat is echt per persoon verschillend.

Wanneer je naar je eet gewoontes kijkt, stel jezelf dan deze vragen:

  1. Eet ik deze voedingsmiddelen omdat anderen dat zeggen, of omdat ik ze zelf graag eet?
  2. Beschouw ik bepaalde voedingsmiddelen als ‘verboden’ (bijvoorbeeld brood)?
  3. Als het antwoord op vraag 2 ja is, hoezo? Is het omdat die producten jou niet goed doen voelen (zoals buikpijn) of is het omdat je hebt gelezen/gehoord dat het beter is om die voedingsmiddelen niet te eten?
  4. Is mijn huidige eetpatroon het eetpatroon dat ik mijn hele leven zou willen en kunnen volhouden? 

Nadat je over deze 4 vragen het nagedacht, ben je misschien tevreden met jouw levensstijl en voedingskeuzes. Het kan ook zijn dat je nu toch de noodzaak voelt om jouw ‘dieet’ te herzien en meer te streven naar een levensstijl die gunstig en duurzaam voor jezelf voelt. Maak je geen zorgen, er zijn tal van manieren om jouw perfecte balans te vinden, maar ons advies is om zelf te leren en uit te vinden wat voor jou de beste voedingsmiddelen zijn. Hier kom je achter door van alles uit te proberen en natuurlijk artikelen te lezen over voedingsmiddelen, eetpatronen et cetera.

Zorg er voor dat je alles met een korrel zout neemt, want nogmaals, het is JOUW eetpatroon/levensstijl/dieet.

 

X Dawn Rae

Dit artikel is geschreven door een van onze Health & Happiness bloggers, Dawn Rae Myers, een in San Diego gevestigde health & fitness blogger met een passie voor sporten, koken en motiveren. Nadat zij zelf een ongezonde verhouding met voeding en sporten heeft overwonnen, promoot zij nu balans en zelfvertrouwen dat voortkomt uit fit worden. Voor meer informatie, bezoek haar website Dawnraemyers.com.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit advies? Of heb jij zelf een vraag waarover je graag een advies zou willen lezen? Stuur dan een e-mail naar question@getvices.com

Share article:

Leave a Reply