Hoe vaak moet je sporten?

Hoe vaak moet je sporten? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. In dit artikel lichten wij toe hoe vaak je per week zou moeten sporten.

Share article:

Hoe vaak moet je sporten? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. Hoe vaak moet je per week sporten? En hoe lang? Hoe vaak jij per week gaat sporten heeft uiteraard grote invloed op jouw mentale en lichamelijke gezondheid, je dagelijkse schema, eetgewoontes noem maar op. Terwijl sommige mensen aanbevelen om meerdere keren in de week te sporten, zullen anderen adviseren om slechts enkele keren te sporten maar dan met een hoge intensiteit.

Eigenlijk is het antwoord op de vraag “hoe vaak moet je sporten?” heel kort en simpel: dit verschilt per persoon. Het hangt er natuurlijk van af wat jij wilt bereiken met sporten: wil je afvallen, bedrijf je topsport, doe je het om een betere conditie te krijgen of train je ergens voor. Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen om er achter te komen hoe vaak jij per week moet en kan sporten. Uiteraard speelt daarbij de intensiteit en duur van jouw trainingen ook een belangrijke rol.

Toch zijn er wel wat algemene richtlijnen te geven om jou te helpen bij het vormen van een routine waarbij je kan uitvinden wat voor jou het beste werkt en het beste bij jouw doelen past.

The U.S. Department of Health and Human Service’s stelt in Amerika bijvoorbeeld dat volwassenen minimaal 2,5 uur per week aan sport zouden moeten doen. Twee dagen zouden in ieder geval krachttraining (oftewel het sporten met gewichten) moeten inhouden en twee (of meer) dagen zouden moeten bestaan uit cardio om het maximale er uit te halen. Deze wekelijkse sportsessies kunnen worden opgedeeld in korte sportsessies of een paar grote sportsessies. Dit betekent dat je 2-3 dagen voor een uur of 5 dagen voor 30 minuten zou kunnen trainen.

Dit gezegd hebbende, zijn er steeds meer mensen die graag (zichtbaar) fit willen worden en meer willen sporten dan de standaard van 30 minuten per dag bewegen. Er zijn dan ook steeds meer mensen die er voor kiezen om 3 tot 5 keer per week te sporten voor een gemiddelde van 1 uur per sessie op een vrij intensief niveau. Dit betekent dat je deze beweging gedurende de week afwisselt door cardio te doen of krachttraining.

Veel mensen vragen ons om sportschema’s, maar het maken van één sportschema is lastig, aangezien dit eigenlijk per persoon moet worden afgestemd. Toch hebben wij geprobeerd om een voorbeeld te geven hoe jij in ieder geval 2,5 uur per week zou kunnen sporten:

  • 2 a 3 trainingen gefocust op krachttraining, bijvoorbeeld door 1 dag armen te trainen en de andere dag de benen;
  • 2 HIIT trainingen gefocust op zowel cardio als kracht;
  • 1 a 2 cardio trainingen met een lage intensiteit (joggen of snelwandelen);

Door deze drie verschillende soorten training te doen zorg je voor dat je je lichaam op alle manieren ‘aanpakt’. Je combineert cardio met HIIT trainingen en krachttraining zodat je je spiermassa, conditie en vormen versterkt en verbetert.

Zoals gezegd, ieder individu is anders. Misschien wil jij liever meer krachttraining doen dan cardio, terwijl anderen misschien liever cardio doen om te trainen voor bijvoorbeeld een marathon. Het doel van dit artikel is echter niet om jou voor te schrijven wat voor sporten je moet uitoefenen, maar duidelijk te maken dat je:

  1. minimaal 2,5 uur per week moet sporten;
  2. moet trainen met jouw specifieke doelen in gedachten, en
  3. ten minste 1 rustdag in de week moet hebben.

Dus het antwoord op de vraag “Hoe vaak moet je sporten?” is dat je in ieder geval 2,5 uur in de week zou moeten sporten. Voor de ene persoon klinkt dit als veel en voor de ander klinkt dit als weinig. Hier ben je natuurlijk zelf vrij in. Klinkt 2,5 uur per week voor jou als veel? Denk er aan dat sporten geen vervelende verplichting hoeft te zijn. Zorg er voor dat je sporten gaat uitoefenen die je écht leuk vindt. Denk aan Zumba, dansen, crossfit of hardlopen. Alles waar jouw hartslag van omhoog gaat! Het belangrijkste is dat je door te sporten ervoor zorgt dat je zowel fysiek als mentaal gezond blijft en over het algemeen gelukkiger wordt!

Dus begin maar met bewegen!

X Dawn Rae

 

Dit artikel is geschreven door een van onze bloggers, Dawn Rae Myers, een in San Diego wonende gezondheid en fitness blogger met een passie voor zweten, koken en motiveren. Nadat zij een ongezonde relatie met voeding en sporten heeft overwonnen, promoot zij nu balans en zelfvertrouwen dat het resultaat is van fit zijn. Voor meer informatie bezoek haar website Dawnraemyers.com.

Share article:

Leave a Reply