Voorkom eetbuien: ontzeg jezelf niets!

Als je jezelf verbiedt om iets te eten, dan wordt het juist alleen maar aanlokkelijker om het tóch wel te eten. Dit zorgt voor eetbuien. Hoe voorkom je dat?

Share article:

Als je jezelf dingen verbiedt, dan zal dat averechts werken.

Het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen in je dieet of in je dagelijks leven zonder dat daar een gegronde reden voor is, zal er alleen maar voor zorgen dat je nóg meer naar die voedingsmiddelen zal verlangen. En dat terwijl je het eerst misschien helemaal niet zo vaak at! Het is niet heel vreemd, want we willen juist vaak hetgeen dat we niet kunnen krijgen (of het nou een chocoladecake is of die ene leuke man ;-)).

Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen bepaalde voedingsmiddelen niet meer willen of ‘mogen’ eten. Neem als voorbeeld: brood. Veel mensen eten simpelweg nooit meer brood, omdat zij ervan overtuigd zijn geraakt dat brood ‘ongezond’ is. Dus eten zij geen brood meer. Waarom het precies ‘ongezond’ is, weten ze vaak zelf niet eens. Wat er uiteindelijk gebeurt, is het onvermijdelijke. Er komt een punt dat je juist zóveel trek en zin hebt in brood, dat je niet meer kan stoppen met eten. Dit zal veel vaker voorkomen bij mensen die bijvoorbeeld chocolade uit hun ‘dieet’ of leven schrappen.

Het gevolg van jezelf eten verbieden? Eetbuien!

Het gevolg van het schrappen van een bepaald voedingsmiddel uit je dieet of leven is dat je geen maat meer kan houden en eens in de zoveel tijd (vr)eetbuien zal hebben. Tijdens deze eetbuien eet je natuurlijk juist datgene wat je juist niet ‘mag’ eten. En dan eet je niet een klein stukje of een beetje, nee dan eet je natuurlijk gelijk hele ladingen! Je bent dan toch al bezig met ‘slecht’ eten, dus dan maken die paar extra stukken chocolade ook niet meer uit. Dit is een gedachte die voortkomt uit de periode dat je jezelf gek hebt gemaakt met het idee dat je iets niet ‘mag’ eten van jezelf. Zorg er dus voor dat je jezelf niets ontzegt als je vreetbuien wil voorkomen.

Maar wat is dan de oplossing?

Laten we voorop stellen dat je jezelf niets moet ontzeggen. Wat je doel ook is, afvallen of een gezonde leefstijl hebben, je moet jezelf niets willen verbieden. Zoals gezegd, werkt dat namelijk alleen maar averechts. Stel dat je doel is om een paar kilo af te vallen, dan is het vaak het beste om bewust te eten. Dit wordt ook wel ‘mindful’ eten genoemd.

Mindful eten houdt in dat de meest gezonde eetgewoontes ontstaan door simpelweg te eten waar je op dat moment zin in hebt. Als je op vrijdagavond heel erg veel trek hebt in chips, neem dan ook wat chips! Als je verlangt naar een stukje chocolade, eet dan een stukje chocolade!

Belangrijk is wel om hierbij in balans te blijven.

Dus ontzeg jezelf niets en neem chips of chocolade als je daar zo’n trek in hebt. Maar voorkom dat je hele zakken chips op een avond wegwerkt, omdat je daar de hele week al zo’n zin in had. Een tip van ons voor als je erg van chocolade houdt, neem dan elke dag een stukje chocolade bij (bijvoorbeeld) de koffie. Op die manier houd je het leuk! Als je weet waar je aan toe bent, voorkom je ook weer eetbuien. Zo is het ook goed om bijvoorbeeld met jezelf af te spreken om alleen op vrijdagavond een bakje chips te eten.

Dit zijn allemaal manieren om te voorkomen dat je – doordat je jezelf iets hebt verboden te eten – ineens wekenlang gaat inhalen wat je al die tijd niet ‘mocht’ eten. En het grappige is dat als je jezelf gewoon toelaat om in principe alles te eten wat je maar wilt, je er vaak niet eens zoveel trek in zal hebben. Er bestaan namelijk geen ‘guilty pleasures’ meer, want je mag van jezelf gewoon alles eten! In ieder geval voorkom je hiermee de hoeveelheid en intensiteit van je ‘(vr)eetbuien’.

Als je van jezelf weet dat bepaalde voedingsmiddelen jouw lichaam geen goed doen of je jezelf daardoor minder goed voelt, dan moet je deze voedingsmiddelen niet eten vanwege het feit dat je je daardoor niet goed voelt. Dus niet omdat je vindt dat je deze voedingsmiddelen niet ‘mag’ eten. Je mag het namelijk wel eten, maar het is voor je eigen gezondheid beter van niet. Als je op deze manier denkt, zal het ook veel fijner en makkelijker zijn om daarmee om te gaan.

 

Eet waar jij zin in hebt en wanneer je daar zin in hebt. Zo voorkom je (vr)eetbuien en zal je je veel beter voelen bij het volgen van een bepaald eetpatroon. Balance is the key to everything!

 

 

Share article:

Leave a Reply