REVIEW: The Life-Changing Magic of Not Giving a F**K

Wil je jouw tijd, geld en energie alleen besteden aan dingen die er voor jou echt toe doen? Lees dan dit artikel.

Share article:

Na erg veel gelezen te hebben over het boek “The Life-Changing Magic of Not Giving a F**K” van Sarah Knight, heb ik het boek dan eindelijk zelf gekocht en gelezen. De titel sprak mij in ieder geval al aan, want wie wil dat nou niet? Not giving a f**k, oftewel schijt hebben aan bepaalde dingen, meningen, anderen, noem maar op. Dit boek geeft een uitleg hoe je jezelf kan ontdoen van niet gewilde verplichtingen, schaamte, schuld en jouw interesse (oftewel f**ks) te geven aan mensen en dingen die jou wél gelukkig maken.

the life-changing magic of not giving a fuck

Heb je het boek nog niet gelezen, maar wil je dat wel graag? Dan kan ik je nu alvast zeggen, dat hoeft niet per se. Het hangt uiteraard van de persoon af, maar ik vond het boek zelf iets te langdradig. Alhoewel dat ook kan komen vanwege het feit dat ik al mijn tijd, geld en energie eigenlijk alleen besteedt aan de dingen en mensen die mij echt interesseren. Ook is het belangrijk om weinig tot geen waarde te hechten aan wat andere mensen denken of zeggen. Voor mij was het boek dan ook meer een bevestiging en herhaling voor hoe ik al leef.

Tijdens het lezen van het boek bedacht ik mij dan ook dat het vaak niet eens nodig is om een heel boek te lezen. Een boek, en dan met name een “zelfhulpboek” bevat vaak één (of meerdere) boodschap(pen). Als je die hebt gelezen en begrijpt, hoef je eigenlijk niet het hele boek te lezen. Om die reden wil ik hieronder de belangrijkste punten uit het boek “The Life-Changing Magic of Not Giving a F**K van Sarah Knight bespreken.

“Stop giving a fuck”

Ben je gestresst, heb je een overvolle agenda met sociale verplichtingen en durf je niet snel ‘nee’ te zeggen? Dan moet je – volgens de woorden van Sarah Knight – “stop giving a fuck”.

Doe wat jou gelukkig maakt

Wil je graag om 6 uur ‘s ochtends opstaan om actief te zijn, te sporten of smoothies te maken, omdat anderen dat doen? Of ‘wil’ je dat eigenlijk omdat je dit bij anderen (op social media) ziet? Doe dit alleen als je het écht zelf wilt, want wat maakt jou het uit wat andere mensen er van vinden als jij pas een half uur voordat je moet werken uit je bed gaat? Doe wat jou gelukkig maakt!

Alles wat je doet alleen maar omdat “anderen dat ook doen”, zal jou niet gelukkig maken. Besteed jouw kostbare tijd liever aan iets waar je wel gelukkig van wordt. Dus stop nu met het krijgen van een ‘bikinibody’, het op kantoor blijven zitten totdat anderen ook naar huis gaan, babyshowers bezoeken en alle andere dingen die je eigenlijk alleen doet vanwege ‘anderen’.

Denk bij alles wat je doet na: doe ik dit omdat ik dat wil of omdat ik denk dat anderen dat van mij verwachten? Doe je het omdat je denkt dat anderen dat van jou verwachten en/of irriteert het jou? Stop giving a fuck! Als jij bijvoorbeeld telkens wordt uitgenodigd voor de verjaardagen van de kinderen van jouw vrienden en je wilt daar niet heen, ga dan ook niet. Breng dit vriendelijk door bijvoorbeeld te zeggen dat je voor jezelf hebt besloten dat je niet aan kinderverjaardagen doet, maar (bijvoorbeeld) eens in de zoveel tijd uit je zelf een cadeautje geeft.

Ben je bang dat andere mensen jou minder leuk en aardig vinden als jij een keer ‘nee’ ergens tegen zegt? Dat zit tussen je oren, probeer het maar eens uit!

Omarm het ‘nee’-zeggen

Omarm het ‘nee’-zeggen. Hierdoor creëer je meer tijd, geld en minder irritaties voor jezelf en dus een gelukkiger leven. Gebruik je tijd alleen voor de dingen en mensen waar jij vrolijk van wordt. Als jij tegen je zin op een verjaardag zit, daar wordt niemand vrolijker van.

Bedenk voor jezelf (maak desnoods een lijstje) welke mensen en/of zaken jouw onverdeelde aandacht verdienen. Daar gaat jouw energie, tijd en geld naartoe.

Wees eerlijk en beleefd, maar ook weer niet té eerlijk en beleefd. Je wilt natuurlijk niet als een vervelend persoon overkomen, aangezien je slechts jouw tijd en geld wil besteden aan de dingen en personen die voor jou het belangrijkst zijn. Als je ‘nee’ tegen iets of iemand zegt, treedt dan niet te veel in details. Een simpele beleefde afwijzing is voldoende.

Denk altijd eerst aan jezelf!

Tot slot misschien wel de belangrijkste boodschap is dat het niet mogelijk is om aan werkelijk ‘alles’ schijt te hebben. Tenzij je natuurlijk een sociopaat of gewoon een onaardig of vervelend persoon bent… Ik durf wel te zeggen dat het onmogelijk is om nergens om te geven voor wat betreft familie, vrienden, werk en andere sociale verplichtingen. De boodschap is dat je voor jezelf moet bepalen wat voor jou prioriteit heeft en vervolgens jouw onverdeelde aandacht te geven aan hetgeen jou het meest interesseert of om wie jij het meest geeft. “Not giving a fuck” betekent met name dat je altijd eerst aan jezelf denkt, net zoals dat je in een vliegtuig (indien nodig) altijd eerst je eigen zuurstofmasker op moet doen voordat je anderen daarmee helpt.

Wie van jullie heeft het boek The Life-Changing Magic of Not Giving A Fuck al gelezen? Wat vond jij er van? Heb je er iets voor jezelf aan gehad? Wij zijn benieuwd!

Share article:

Leave a Reply