Ongezond gegeten? 4 tips

Stel dat je doel is om gezond te leven en te eten. Het gaat allemaal goed, tot die ene maaltijd, dag of week dat je ‘ongezond’ hebt gegeten. Dit kan gebeuren en is niet erg, maar hoe ga je weer verder?

Share article:

Na ons advies over hoe je gezonder kunt gaan leven, lijkt het ons een goed idee om een artikel te schrijven over hoe je weer verder kunt gaan met ‘gezond’ leven nadat je te veel hebt gesnackt en/of ongezond gegeten hebt. Iedereen heeft namelijk wel eens ups en downs tijdens het volgen van een dieet of het leven van een gezonde levensstijl. Dan heb je een hele week keurig gezond gegeten zoals jij dat graag wil, maar dan is er het weekend of dat ene feestje… En ga je los op chips, hamburgers, wijn, chocolade… noem maar op. Dit kan voor veel mensen heel frustrerend zijn, omdat het dan net lijkt alsof je (gezondheids)doelen steeds verder van je af komen te staan.

Uiteraard worstelt iedereen hier wel eens mee. Dit is begrijpelijk, maar wat wij jullie willen meegeven is dat het belangrijk is om niet te ver in het ‘gezonde’ eten door te slaan. Naar onze mening moet het gaan om het vinden van de juiste balans tussen het gezond willen leven, maar toch jezelf niets willen ontzeggen. Vaak wordt dan ook gezegd dat je eetpatroon het beste 80% ‘gezond’ kan zijn en 20% ‘ongezond’. De vraag is natuurlijk wat is ‘gezond’ en wat is ‘ongezond’, maar dit verschilt per persoon. Dit moet jij dus voor jezelf bepalen. Vind jij dat je ongezond gegeten hebt als je chocolade en chips hebt gegeten? Dan hoort dat bij de 20%. Maar hoe vind je de juiste balans? Als je dan toch een keer ongezond gegeten hebt, laat dit niet jouw doelen verpesten. Lees deze tips om in zo’n geval jouw gezonde levensstijl weer op te pakken.

 

  1. Geloof niet dat één ‘slechte’ maaltijd/dag/week de vooruitgang die jij hebt geboekt kan verpesten!

Ja, natuurlijk voel je je niet heel fijn nadat je je halve koelkast en chocoladevoorraad hebt opgegeten. Het lijkt net alsof alles ‘verpest’ is. Als je in de spiegel kijkt, lijkt het misschien net alsof je gelijk bent aangekomen. ONZIN! In de spiegel zie je waarschijnlijk een opgeblazen buik doordat je (net) hebt gegeten en wellicht meer zout vasthoudt. Ook kan het gewoon tussen je oren zitten dat je lijkt aangekomen, omdat je net hebt lopen snacken. Onthoud dit: je komt niet gelijk aan na 1 of 2 keer ongezond gegeten te hebben! Niet alleen verschilt je gewicht dagelijks, ook kom je niet gelijk aan na één keer ‘slecht’ eten.

 

  1. Drink veel water

DE manier om je lichaam te ontdoen van alle extra zout, suiker et cetera is om veel water te drinken. Drink geen energiedrankjes want die bevatten meestal extra natrium, waardoor je alleen maar meer vocht zal vasthouden. Misschien werkt dit niet voor iedereen, maar een koffie in de ochtend zorgt er bij veel mensen voor dat ze een energieboost krijgen. Lees hier onze tips voor het meer drinken van water.

 

  1. Sporten!

Wat wij NIET aanraden is om als een gek te gaan sporten om de ‘slechte’ maaltijd letterlijk en figuurlijk te verbranden. Uiteraard zal sporten na een ‘slechte’ snack of maaltijd er wel voor zorgen dat je je (weer) een stuk beter in je vel voelt. Het zal er namelijk voor zorgen dat je je weer voelt alsof je in je routine zit. Als je op de bank blijft zitten na die avond snacken, zal je waarschijnlijk in het routine van eten en niks doen blijven hangen. Denk maar zo: niets is lekkerder dan een lekker ijsje eten en vervolgens heerlijk een stuk lopen toch? Als je toch per se wil gaan sporten nadat je ongezond gegeten hebt, ga dan een stuk lopen of doe wat krachttraining. Hardlopen of een HIIT workout zal er alleen maar voor zorgen dat je maag van streek raakt.

 

  1. Maak een plan van aanpak

Niets is meer motiverend dan de rest van de week inplannen met al jouw sportplannen en de maaltijden die je wil gaan eten. Dit zorgt ervoor dat je gefocust zal blijven op jouw doel. Probeer je maaltijden voor te bereiden en leg alles zoveel mogelijk vast, zodat je houvast hebt bij het bereiken van je doelen. Je zal merken dat het opstellen van een sport- en eetschema jou ook al (weer) zal motiveren.

 

  1. Raak niet ontmoedigd

Het meest belangrijke advies is toch wel om geen spijt te hebben van uitspattingen tijdens jouw dieet of doel om gezond(er) te eten. Blijf het grotere doel in gedachten houden, dan maakt één maaltijd/dag/week ‘slecht’ eten oftewel uit je routine vallen helemaal niets uit! Zo lang je je maar blijft focussen op jouw doelen en niet blijft hangen in het verleden, dan moet het helemaal goed komen.

 

Dit zijn 4 tips die je in gedachten moet houden als je lekker een pizza of ijsje aan het eten bent of veel te veel hebt gesnackt of gesnoept in een week. We zijn allemaal menselijk en het is beter om aan de lange termijn te denken en dergelijke uitspattingen geen invloed te laten hebben op jouw doelen en plannen!

X Dawn Rae

 

Dit artikel is door een van onze bloggers geschreven, Dawn Rae Myers, een in San Diego wonende health en fitness blogger met een passie voor sporten, koken en motiveren. Nadat zij een ongezonde relatie met voeding en sport heeft overwonnen, promoot zij nu balans en zelfvertrouwen wat voortkomt uit het fit worden. Op zoek naar workouts, gezonde recepten en andere tips, bezoek haar website Dawnraemyers.com.

Would you like to read this article ‘ongezond gegeten? 4 tips’ in English? Click here.

 

Share article:

Leave a Reply