In de ochtend of in de avond sporten?

Het is een veelgestelde vraag: is het beter om in de ochtend te sporten of in de avond? Lees dit artikel voor de voor- en nadelen van zowel in de ochtend als in de avond sporten.

Share article:

Wat zijn precies de voor- en nadelen van in de ochtend sporten? En hoe zit dat met in de avond sporten? In dit artikel hebben wij al deze voor- en nadelen eens op een rijtje gezet.
 

In de ochtend sporten

ops Vroeg in de ochtend sporten in de sportschool heeft als voordeel dat de sportschool nog rustig is. Je hoeft niet te wachten tot het fitnessapparaat dat jij nodig hebt vrij komt.
ops In de ochtend fitnessen in de sportschool zorgt er ook voor dat je je oefeningen efficiënter en beter uitvoert doordat er geen afleiding is door andere medesporters.
ops Niets is zo motiverend als het afstrepen van je dagelijkse beweging, terwijl andere mensen hun dag wellicht nog moeten beginnen.
ops Ook is het voor jezelf een heerlijk gevoel om al te hebben gesport, zodat je het ‘s avonds – na bijvoorbeeld een lange dag werken – niet meer hoeft te doen.
ops Door in de ochtend te sporten zal je stofwisseling gedurende de dag hoger zijn, zodat je meer calorieën zal verbranden. Lichte cardio voor het ontbijt zorgt er zelfs voor dat je uiteindelijk meer lichaamsvet zal verliezen, omdat je insulinegehalte laag is.
ops In de ochtend is je testosteron gehalte het hoogst, wat uiteraard een voordeel is voor krachttraining, aangezien testosteron een belangrijk hormoon is om spieren te laten herstellen en aansterken.
 

In de avond sporten

ops Het kan lekker zijn om in de avond na een lange dag werken en/of studeren te sporten om alle eventuele stress en spanning er letterlijk en figuurlijk uit te sporten.
ops Je lichaamstemperatuur is het hoogst in de middag/avond. Dit zorgt er voor dat je in principe ‘s avonds sterker bent oftewel over meer kracht beschikt dan in de ochtend.
opsJe pijndrempel is ook ‘s avonds een stuk hoger dan in de ochtend. Dit zorgt er voor dat je verder en dieper kan gaan met het sporten.
ops Wetenschappers zeggen dat mensen die na het werk sporten eerder een hoog niveau qua fitness zullen bereiken dan mensen die in de ochtend sporten. Er is ondervonden dat de stofwisseling van het lichaam zich beter schijnt aan te passen aan een sportroutine in de middag of avond.
ops Sportprestaties hebben een directe link met de lichaamstemperatuur. Als je lichaam is opgewarmd, zal je een betere prestatie qua sporten neerzetten. De lichaamstemperatuur van mensen is in de avond hoger dan in de ochtend, zodat om die reden het voor veel mensen makkelijker is om in de avond te sporten.
 

In de ochtend of in de avond sporten?

Misschien verwacht je nu een antwoord op deze vraag, maar helaas is het niet zo eenvoudig. Er is namelijk geen eenduidig antwoord. Het gaat er met name om dat je doet wat voor jou goed en comfortabel voelt en wat bij jouw leefstijl past. Het beste moment om te sporten hangt niet alleen af van je lichaamstemperatuur of je biologische klok, maar ook van het type sport, je leeftijd en je gezondheid. Je hebt ochtendmensen en avondmensen. Sommige mensen hebben aan het eind van de dag geen zin om ook nog eens te gaan sporten, terwijl andere mensen het een heerlijk afsluiting van de dag vinden.

Het hangt er dus echt vanaf wat jij zelf het fijnste vindt!

Wat is voor jou het beste moment om te sporten: in de ochtend of in de avond? Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën hierover. Laat het ons weten door een reactie achter te laten of tag ons op Instagram @getvices of #getvices.

 

Share article:

Leave a Reply