Hoe ga je om met voedselintolerantie op vakantie?

Op vakantie gaan met een voedselintolerantie kan lastig zijn, maar dat hoeft niet. Gebruik onze tips voor een onbezorgde vakantie om van te genieten!

Share article:

Op vakantie gaan is altijd spannend, maar kan soms ook voor stress zorgen. Maanden van tevoren plannen we vaak onze vakanties en kijken we uit naar die periode van vakantie. Tijdens deze vakantie(s) kan je ontsnappen aan de dagelijkse routine(s) en is het de bedoeling dat je nergens anders aan hoeft te denken dan lekker eten, zonnen en genieten.

Toch kan het op vakantie gaan voor mensen met een bepaalde voedselintolerantie (zoals glutenintolerantie en lactoseintolerantie) of voedselallergie ervoor zorgen dat zij zich zorgen maken om hoe dat op vakantie moet. Hoe ga je om met voedselintolerantie op vakantie? Het idee om naar het buitenland op vakantie te gaan en in een andere taal te moeten discussiëren over of iets gluten, zuivel of ei bevat kan ontmoedigend werken. Evenals het hebben van de extra druk van het niet willen dat je je de meeste tijd van je vakantie niet lekker voelt.

In veel landen weten ze bijvoorbeeld niet eens wat gluten precies zijn. “Zijn het aardappels? Of rijst?” Of ze wuiven het bestaan van een glutenintolerantie weg door te zeggen dat je in Italië toch echt pizza en pasta moet eten. Wij hebben speciaal voor de mensen met voedselintolerantie een aantal tips op een rij gezet die hopelijk zullen helpen met het omgaan van voedselintolerantie op vakantie.

 

1. Onderzoek

Doe van tevoren onderzoek naar de stad, het gebied en/of het land waar je naartoe op vakantie gaat. Google bijvoorbeeld ‘glutenvrije restaurants in Valencia’ of ‘glutenfree restaurants London’. Waarschijnlijk zal je dan al genoeg tips van andere mensen zien langskomen die zelf ook glutenvrij moeten eten. Er zijn altijd wel mensen op jouw vakantiebestemming die last hebben van dezelfde voedselintolerantie of -allergie, dus als je goed zoekt moet je vast wel de plekjes kunnen vinden waar je dan kunt gaan eten!
Nadat je zo’n onderzoek hebt gedaan, zal je ook al met een meer gerust gevoel op vakantie gaan. Ook laten veel restaurants het tegenwoordig al specifiek weten of zij rekening houden met bepaalde voedselintoleranties en voedselallergieën. Gelukkig zijn veel restaurants dan ook bereid om hier rekening mee te houden.

 

2. Voorbereiden

Koop – voordat je op vakantie gaat – de standaard glutenvrije/zuivelvrije of veganistische producten die je meestal koopt. Verpakte voedingsmiddelen kan je meestal wel in je bagage meenemen op vakantie, zodat je in ieder geval een aantal dingen hebt die je met een gerust hart kunt eten. Vooral tijdens een lange reis kan het handig zijn om je eigen meegebrachte repen of koeken te kunnen eten. Niet op elk vliegveld is het aanbod qua eten zo groot als op Schiphol, laat staan voor wat betreft voedingsmiddelen die glutenvrij of zuivelvrij zijn.

 

3. Spreek de taal

Zorg ervoor dat je in de taal van het land waar je naartoe op vakantie gaat een aantal woorden kunt spreken. Het is dan natuurlijk met name handig als je weet hoe je moet vertellen dat je glutenvrij, zuivelvrij of veganistisch wil eten. Dit kan nog een behoorlijke klus zijn om dit goed uit te leggen, dus zorg dat je je daarop hebt voorbereid.

In het Frans kan je bijvoorbeeld zeggen dat je iets ‘Sans Gluten’ of ‘Sans Lait’ wil bestellen. Op deze manier word je vaak ook serieuzer genomen bij jouw verzoek, nu ze begrijpen wat je precies zegt en dat je er de tijd voor hebt genomen om het in hun taal uit te leggen.

Via deze site kan je trouwens in vrijwel elke taal een glutenvrije restaurant kaart downloaden:

 

4. Heb vertrouwen

De meeste supermarkten, vooral die in Europa, zullen een afdeling hebben voor producten voor mensen met voedselintoleranties en – allergieën. Als jouw hotel of het dorpje waarin je verblijft dus niet het eten heeft wat jij wel mag eten, is het vaak wel te vinden in de wat grotere supermarkten. Koop hier dan voor de zekerheid wat producten die je tijdens je vakantie kan eten als er echt niets anders voor handen is. In de grotere steden zal je sowieso veel winkels tegen komen die zich richten op publiek dat gezond wil eten en last heeft van bepaalde intoleranties of allergieën. Schroom niet om dit gewoon aan mensen op straat te vragen. Vaak vinden de ‘locals’ het juist leuk om jou tips te geven!

Laat je dan ook niet ontmoedigen door de obers of ander personeel die niet begrijpen waar je het over hebt als je bijvoorbeeld ‘glutenvrij’ wil eten. Veel mensen weten niet wat dit inhoudt, dus neem ze dat niet kwalijk. Vaak helpt het om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen en dan is vrijwel elk restaurant bereid om voor jou wat aanpassingen aan het eten te doen.

 

Hopelijk helpen deze tips jou met het omgaan van jouw voedselintolerantie op vakantie. Doe onderzoek, bereid je goed voor en heb vertrouwen, dan komt alles goed. Dit zal ervoor zorgen dat je onbezorgd van je vakantie kan genieten en niet in de stress schiet. Je hebt namelijk al onderzoek gedaan naar al die leuke hotspots waar je heerlijk kan eten zonder dat je je hoeft af te vragen of je het wel mág eten.

 

Heb jij last van een bepaalde voedselintolerantie? Hoe ga jij om met jouw voedselintolerantie op vakantie?

 

Share article:

Leave a Reply