Fabels over gezondheid

Er gaan nogal wat fabels over gezondheid in de rondte. Vandaag geven wij uitleg of deze fabels waar zijn of niet.

Share article:

Van eten na 20:00 uur ‘s avonds kom je aan, brood is slecht voor je en je moet 6 maaltijden per dag eten. Hoe vaak zie je deze zogenaamde regeltjes niet langskomen bij bepaalde diëten of op het internet? Vandaag geven wij duidelijkheid over een aantal fabels over gezondheid.

Ik eet suikervrij

Dit is een fabel, omdat het gewoonweg niet mogelijk is om suikervrij te eten. Niet alleen omdat vrijwel overal wel iets van suiker in is te vinden, maar ook vanwege het feit dat je lichaam suikers nodig heeft. Als je op alle pakjes en blikjes naar de ingrediënten op zoek gaat naar hoeveel suikers er in zitten, dan kan het nog steeds zijn dat je suikers naar binnen krijgt. Het eten van fruit en groente is goed en gezond, dat weet iedereen. Maar ook in fruit en groente zitten suikers die je lichaam afbreekt tot glucose. Je lichaam herkent het verschil niet tussen alle vormen suikers, zodat die allemaal hetzelfde worden behandeld.

Dus tuurlijk kan je het eten van toegevoegde suikers vermijden, maar 100% suikervrij eten kan niet!

Meerdere keren per dag eten verhoogt je stofwisseling

Laten we beginnen met te benadrukken dat het aantal keer eten per dag voor iedereen anders is. De ene persoon voelt zich prettig bij 3 grote maaltijden per dag met eventueel tussendoortjes, terwijl de andere persoon zich goed voelt bij 6 kleine(re) maaltijden per dag. Dit hangt van veel factoren af, zoals wat voor werk je doet of je veel sport en natuurlijk of je snel (weer) trek hebt.

Als afvallen jouw doel is, dan is het belangrijkste dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Het is ook niet zo dat jouw lichaam in de spaarstand komt als je een paar uur niks hebt gegeten. Dus in zo’n situatie maakt het niet uit of je 3 of 6 maaltijden per dag eet, als je elke dag maar minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.

Abs are made in the kitchen

Dit is een veelgehoorde uitspraak, met name op social media. Helaas is dit ook weer een van die fabels over gezondheid. Je wordt namelijk geboren met buikspieren, dus het is niet zo dat je buikspieren kan krijgen door op een bepaalde manier te eten. Door gezond te eten, veel te sporten en er op die manier voor te zorgen dat je een laag vetpercentage krijgt, kan je er wel voor zorgen dat je buikspieren zichtbaar worden. Met alleen ‘gezond’ eten of een bepaald eetpatroon aanhouden kom je er dus niet.

Detoxen moet eens in de zoveel tijd

Detoxen kan van alles inhouden: het volgen van een sapkuur, het eten van onbewerkte en gezonde voeding, het drinken van detoxthee. In principe wordt met ‘detoxen’ bedoeld dat je je lichaam laat ontgiften door te detoxen. Eigenlijk is het pas sinds kort dat veel wordt gesproken over detoxen. Het is eigenlijk een soort hype waarbij het lijkt alsof detoxen nodig is. Er is nog niet veel onderzoek hiernaar gedaan, maar wat wel kan worden gezegd is dat detoxen geen kwaad kan. Tenzij je natuurlijk een extreme detoxkuur doet waarbij je vrijwel niets eet. Detoxen is in ieder geval niet nodig, omdat je lichaam zelf al over een eigen afvalverwerkingssysteem beschikt dat er voor zorgt dat je lichaam zichzelf ontgift. Lees hier meer over detoxen.

Brood is slecht

Het lijkt tegenwoordig wel alsof iedereen brood uit zijn dieet haalt. Dit komt doordat veel mensen zich wijs laten maken dat brood slecht is. Wat er precies slecht aan is? Dat is een vraag die niet iedereen even goed kan beantwoorden. Sommige mensen stoppen zelfs met brood eten zonder dat zij daar echt een goede reden voor hebben. Het volgen van de kudde heet dat. Brood is namelijk helemaal niet slecht voor je, wat zou er slecht aan zijn? Tuurlijk zit in brood calorieën en heeft het meer koolhydraten dan een blaadje sla, maar is dat per se slecht? Nee, want je lichaam heeft koolhydraten nodig, met name als je veel sport. Ook bevat brood vezels, wat onder meer belangrijk is voor een goede stoelgang.

Dus lekker brood blijven eten als er geen goede reden is om er mee te stoppen!

Niet eten na 20:00 uur

Een veelgehoorde kreet die zelfs door diëtistes nog wel eens wordt gebruikt, is dat het slecht is om na 8 uur ‘s avonds te eten. Alles wat je na dat tijdstip eet, zou je bij wijze van spreken direct op je heupen kunnen plakken. Dit is dus niet waar. Het is niet zo dat jouw lichaam op de klok kijkt en na 8 uur ‘s avonds denkt “Hé nu stop ik met verbranden en zet ik alles wat nu gegeten wordt om in vet”. Zelfs als je slaapt verbrandt je namelijk calorieën. Zoals je waarschijnlijk wel op Instagram hebt gezien, zijn er veel sporters die zelfs een ‘midnight snack’ eten, dit om bijvoorbeeld hun eiwitinname aan te vullen.

Het gaat er om hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt en hoeveel je er verbrandt. Dit kan je overigens ook niet per dag vergelijken, aangezien elke dag natuurlijk verschilt. Focus daarom altijd op de langere termijn!

Van welke van deze fabels over gezondheid dacht jij dat het waar was? En wat voor fabels over gezondheid heb jij gehoord? Wij zijn benieuwd!

 

Share article:

Leave a Reply