Detoxen: is het nodig?

Soms is het lastig om te bepalen wat nou precies een ‘gezonde levensstijl’ is. Helemaal nu je op het internet overal het ‘detoxen’ ziet langskomen. Is detoxen nodig? En is het eigenlijk goed voor je?

Share article:

Persoonlijk ben ik nooit van het diëten, juicen of ‘detoxen’ geweest. Ik geloof erin dat ons lichaam goede voeding nodig heeft, ongeacht wat voor lichaam jij voor ogen hebt. Maar waarom is het ‘detoxen’ zo populair en is het eigenlijk wel echt nodig?

Als je het woord ‘detox’ op Google intypt, krijg je links naar artikelen over een ‘7 daagse detox’, een ‘sapkuur’ of wordt de vraag aan je gesteld ‘lukt het afvallen maar niet?’. Voor veel mensen maakt het niet uit of ze 30 dagen lang komkommersoep moeten eten of voor een bepaalde periode alleen maar sapjes mogen drinken. Het gaat er vaak om dat deze mensen er vrijwel alles voor over hebben om ‘af te vallen’.

Veel van dit soort diëten beweren je lichaam te detoxen/ontgiften, doordat je je lichaam reinigt van alle troep die hebt gegeten. Hierdoor zou je veel gewicht verliezen. Misschien is dit in sommige gevallen waar, maar wat je echt moet weten is dat je lichaam zichzelf al reinigt. Met andere woorden: je lichaam doet zelf al aan ‘detoxen’! Op dit moment is je lichaam aan het detoxen. Als je een gezond genoeg lichaam hebt, zullen je nieren, lever, huid en zelfs je longen goed functioneren en zichzelf ontgiften.

De organen in je lichaam detoxen uit zichzelf, want dit is waar die organen voor bedoeld zijn. Het enige wat gebeurt als we eten, drinken of bepaalde voeding in ons lichaam krijgen, is dat het allemaal op een andere manier wordt verteerd en verwerkt.

Bijvoorbeeld, als we suiker eten, dan wordt het afgebroken naar glucose.

 

Glucose – is te vinden in elke levende cel op de planeet. Wij maken dit al aan, of het in ons dieet zit of niet.

Fructose – onze lichaam maakt geen fructose aan en er is geen fysiologische behoefte aan. Maar we consumeren het wel in ons dagelijkse leven door middel van suikerhoudende dranken, snoep et cetera.
De lever kan fructose alleen in kleine hoeveelheden verwerken. Fructose uit fruit is prima, vooral na het sporten wanneer het wordt omgezet in glycogeen, en opgeslagen wordt in de lever totdat we het nodig hebben. Maar het eten van te veel suiker kan zorgen voor een overbelasting van de lever, hetgeen ervoor zorgt dat de fructose wordt omgezet in vet. Dit veroorzaakt gezondheidsproblemen, het aankomen in gewicht en het krijgen van een ongezond lichaam, met slecht functionerende organen. Suiker is een van de meest schadelijke voedingsmiddelen voor ons lichaam.

Verschillende voedingsmiddelen worden verschillend verwerkt. Het hebben van een gebalanceerde leefstijl (wij noemen dit bewust geen ‘dieet’, want het moet een leefstijl zijn) van fruit, groentes, gezonde vetten, eiwitten en natuurlijke onbewerkte koolhydraten, zal een positief effect hebben op je lichaam. Een gezondere leefstijl qua voeding betekent ook dat je organen meer kans hebben om gezond te zijn, wat op zijn beurt weer zal helpen met het natuurlijk detoxen oftewel ontgiften van je lichaam. Ik heb geleerd om geen voedingsmiddelen te eten die ingrediënten bevatten die ik (bij wijze van spreken) niet eens kan uitspreken.

Ik geloof dat onze lichamen beter werken op voedingsmiddelen die gezond, echt en natuurlijk zijn. De meeste mensen willen een zo gezond en gelukkig mogelijk leven leiden, dus het eten van de juiste voeding zal daaraan beter bijdragen dan het volgen van allerlei dieettrends. Onze lichamen werken allemaal op verschillende manieren, wat het juist zo bijzonder maakt. Ik denk persoonlijk dat we niet moeten detoxen of diëten, maar dat iedereen moet leren wat het beste is voor zijn of haar lichaam door er naar te luisteren. Dit is de enige manier om uit te vinden wat het beste werkt om een gelukkig en gezond lichaam te krijgen en houden.

 

Mollybhealthy

 

Dit artikel is geschreven door Molly Buszard, een voeding en fitness blogger. Nadat zij op jonge leeftijd wordt gediagnostiseerd met reumatoïde artritis, wil Molly laten zien wat het belang is van de juiste voeding en de impact van wat we eten voor ons lichaam. Door middel van een nieuwe manier van eten, lichaamsbeweging en positiviteit, toont Molly een ander perspectief over hoe je het gelukkigst en gezondst wordt. Als je meer van Molly wil lezen, bezoek dan haar website Mollybhealthy.com

 

Hoe denk jij over ‘detoxen’? Heb je ooit een detox gevolgd? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten of via Instagram @getvices or Twitter @getvices. We zijn benieuwd naar jouw mening hierover!

 

Share article:

Leave a Reply