Tips voor de Filipijnen

Sinds onze reis naar de Filipijnse eilanden Palawan en Boracay zijn wij gek op de Filipijnen. Uiteraard kunnen wij jullie onze tips niet onthouden!

Share article:

Onze reis begon in Tokyo, waar wij 5 dagen zijn gebleven. Uiteraard zal er ook nog een blog met tips voor Tokyo komen, maar voor nu eerst onze tips voor de Filipijnen!

Aangezien Tokyo vlakbij de Filipijnen ligt, is het erg leuk om een paar dagen naar Tokyo te gaan voordat je naar de Filipijnen vliegt. Uiteraard kan dit ook op de terugreis. Vanuit Tokyo vlieg je dan naar de hoofdstad van de Filipijnen, Manila. Op Manila kwamen wij aan op de luchthaven en moesten wij vervolgens met een taxi naar een ander gedeelte van de luchthaven. Wij vlogen namelijk vanaf een soort privévliegveld naar El Nido, een klein plaatsje op het prachtige eiland Palawan.


PALAWAN

Onze vliegtickets naar El Nido hebben wij geboekt via El Nido Boutique and Art Café. Het lijkt wat vreemd, om je vliegtickets via een soort café te kopen. Toch is dit de juiste manier! Het is namelijk een reisbureau voor Air Swift, een kleine vliegmaatschappij. Ons hotel is gelegen in El Nido, zodat wij naar El Nido moesten vliegen.

Er is overigens nog een mogelijkheid om naar El Nido te komen, maar daar hebben wij bewust niet voor gekozen. Je moet dan namelijk vanuit Manila vliegen op het vliegveld Puerto Princesa. Vanuit Puerto Princesa ga je met een bus naar El Nido en deze busreis duurt ongeveer 6 uur. Uiteraard wilden wij zo min mogelijk tijd verliezen, zodat wij om die reden ervoor hebben gekozen om rechtstreeks vanuit Manila naar El Nido te vliegen.

Eigenlijk raden wij het sowieso aan om vanuit Manila rechtstreeks naar El Nido te vliegen vanwege de geweldige ervaring. Je vliegt namelijk vanuit een soort privé vertrekhal op de luchthaven van Manila. Dus als je op Manila landt, pak je een taxi naar het gedeelte van de luchthaven waar de vertrek- en aankomst hal van vliegmaatschappij Air Swift zit. In de vertrekhal kan je binnen zitten, waar zelfs een bordje met je naam staat en je lekker (gratis) eten en drinken kan pakken. Op het moment dat je bijna gaat vliegen, krijg je je boarding pass. En hoe leuk is dat, je krijgt een houten boarding pass! Helaas mochten we die niet houden… Vanuit Manila is het slechts een uurtje vliegen naar El Nido.

Belangrijk om rekening mee te houden tijdens de voorbereidingen in Nederland, is dat je maar 10 kilo bagage mag meenemen op deze vlucht. En dat terwijl je op de eerdere vlucht naar Manila meestal wel rond de 20 kilo bagage mee mag nemen (dit verschilt natuurlijk per vluchtmaatschappij). Wij hadden hier al rekening mee gehouden, dus hebben wij sowieso al niet al te veel bagage meegenomen. Voordat we onze koffer incheckten voor de vlucht naar El Nido hebben we zoveel mogelijk in andere tassen (onze handbagage) gedaan. Alsnog moesten wij iets bijbetalen, maar dat viel wel mee.

Na een klein uurtje vliegen landt je op El Nido. Terwijl je uit het vliegtuig stapt en richting de ‘aankomst’ loopt, wordt je verwelkomt door Filipijnse vrouwen die aan het zingen zijn. Je krijgt gelijk een glimlach op je gezicht, wat een vakantiegevoel geeft dat! Het grappige is dat de ‘aankomsthal’ gewoon een houten bord is waarop staat ‘arrivals’ en daarnaast staat een houten huisje. Geweldig toch? Vanaf hier kan je een tricycle pakken richting je hotel. Een tricycle is een soort motor met een zijspan, wat vrijwel het enige vervoersmiddel op Palawan is. Ons hotel is alleen te bereiken met de boot, zodat de tricylce ons naar een bepaald punt aan de kust bracht. Vanaf daar werden we opgehaald door een boot van het hotel. Zorg ervoor dat je je slippers bij de hand hebt en snel iets luchtigers zoals een jurkje kan aandoen op het strand. Je moet namelijk wel een stukje door de zee heen om in je boot te stappen.


El Nido

Na ongeveer 15 minuutjes varen kwamen we dan eindelijk aan het paradijselijke hotel the Vellago Resort. Hier verbleven wij voor 4 nachten en het was in een woord ge-wel-dig. Het Vellago Resort is een waar paradijs. Het ligt als enige hotel op het 7 Commandos strand en kan alleen per boot worden bereikt. Het hotel heeft maar 4 kamers, welke kamers allemaal een zeer groot balkon hebben met adembenemend uitzicht op zee. Op dit balkon staan twee grote strandbedden, waar wij elke middag heerlijk hebben gelegen om te genieten van het uitzicht.

Als je een hotel zoekt met een perfecte service en zeer vriendelijk personeel, dan moet je echt naar het Vellago Resort. Doordat er maar 4 kamers zijn in het hele hotel merk je echt dat je een geweldige persoonlijke service krijgt. Niet alleen doordat je elke dag een uitgebreid ontbijt op je balkon krijgt, maar ook door allerlei andere kleine dingen zoals de kaarsen die elke avond worden aangestoken en de thee die je elke ochtend op je balkon krijgt. Ook heb je altijd de beschikking over een strandbed of een romantisch tafeltje tijdens het diner op het strand, aangezien ze alles klaarzetten voor de slechts vier kamers die er zijn.

Het grappige is dan ook dat je elke middag aangeeft wat je ‘s avonds graag zou willen eten. Dit halen ze dan vers in het dorp El Nido, door daar met de boot heen te varen. Het hotel is namelijk echt alleen met de boot te bereiken, er is verder helemaal niets! Het strand waar het hotel aan ligt, wordt wel een paar keer per dag door toeristen bezocht die een boottour doen. Hier merk je verder niets van. Het is zelfs leuk om dit te zien, omdat jij dan lekker van je cocktail aan het genieten bent op je grote strandbed!

Dus als je op zoek bent naar een rustige en romantische plek van waaruit je wel heel makkelijk allerlei trips met boottours kan doen, dan moet je zeker naar het Vellago Resort in El Nido gaan. Het hotel regelt alle tours voor je en geeft daarbij ook aan welke tours het leukste zijn om te doen. Wij hebben zelf zowel tour A als tour C gedaan. Tour A wordt bestempeld als de beste tour, maar tour C mag je ook zeker niet missen!


Tips voor de Filipijnen, Palawan, El Nido:

– Zorg dat je genoeg cash geld bij je hebt, want de ATM’s op El Nido zijn niet betrouwbaar en in sommige hotels moet je zelfs cash betalen. In ons hotel was bijvoorbeeld geen PIN-automaat beschikbaar, zodat alles cash moest worden betaald.
– Als je per se altijd (goede en betrouwbare) WiFi wil, dan is El Nido misschien niet zo’n goed idee 😉 De WiFi is niet erg goed en je hebt in El Nido alleen van 18:00 uur ‘s avonds tot 06:00 ‘s ochtends elektriciteit.
– Doe verschillende tours met de boot, je zal het geweldig vinden! Op deze manier krijg je erg veel mooie en bijzondere plekken te zien. Denk aan het kayakken in een zeer mooie omgeving waar je alleen met de kayak kan komen.

the philippines el nido palawan (1)

Tips voor de Filipijnen: 7 Commando Beach, El Nido

the philippines el nido palawan

The Vellago Resort

the philippines el nido palawan

Adembenemend uitzicht vanuit het Vellago Resort

the philippines el nido palawan

Ontbijt op ons balkon

the philippines el nido palawan

Het Vellago Resort

the philippines el nido palawan

De enige 4 kamers van het Vellago Resort


BORACAY

Onze laatste stop tijdens deze reis was het mooie eiland Boracay. Vanuit El Nido vlogen wij naar Manila en van Manila vlogen wij naar de luchthaven Caticlan. Vanuit Caticlan pak je een taxibusje naar de haven om met een boot naar Boracay te varen. Deze taxirit duurt slechts 5 minuten. Handig is om bij aankomst op Caticlan airport een kaartje te kopen voor dit taxibusje. Je koopt hiermee ook gelijk een ticket voor de boot naar Boracay. En geen zorgen dat je niet weet waar je heen moet of op welke boot je moet stappen, dit wordt allemaal geregeld door het personeel dat ook bij het taxibusje hoort. Erg handig! Wel lekker toeristisch want je krijgt een sticker opgeplakt voor die korte periode, maar hé, het enige wat je hoeft te doen is de begeleider te volgen! De boottrip duurt ongeveer 10 a 15 minuten.

Boracay is een eiland met een lengte van slechts 7 kilometer en staat bekend om haar 4 kilometer lange witte strand, genoemd ‘White beach’. In vergelijking met Palawan is Boracay erg toeristisch, wat je met name zal zijn als je over White Beach loopt. Je zal veel straatverkopers zien die selfiesticks, massages en andere prullaria verkopen of aanbieden. Vroeger had Boracay de beschikking over 3 aanlegsteigers, vandaar dat Boracay nu is onderverdeeld in 3 gebieden of ook wel ‘Stations’. Station 1 is het drukste gebied en staat bekend om de feesten, terwijl station 3 rustig en relaxt is. Hier vind je ook bijna geen straatverkopers. Als je van Station 3 naar Station 1 loopt, zal je zien dat het steeds drukker wordt. Wel erg leuk om te zien en zo een stukje te lopen.

Dat Boracay een stuk toeristischer is dan Palawan, zie je ook aan de winkels en restaurants die er zijn. Je hebt zelfs een Subway, een McDonalds en een groot winkelcentrum ‘D*Mall’. Oké toegegeven, wij hebben wel een broodje gehaald bij Subway en een ijsje bij McDonalds… Kan toch wel lekker zijn als je geen zin hebt om uitgebreid te zitten, maar even snel wat wil eten (op het strand) 😉

Tijdens ons verblijf op Boracay sliepen wij in het boutique hotel Villa Caemilla, welk hotel in het rustige Station 3 is gelegen. De service in dit hotel is uitstekend dankzij het zeer vriendelijke personeel van Villa Caemilla. Vrijwel elke dag hebben wij heerlijk op de fijne strandbedjes op het poederwitte strand van het hotel gelegen. Halverwege de dag zochten we dan de drukte op door een stukje over het strand te lopen en/of ergens wat te lunchen. Wij eten niet vaak in het hotel waarin wij verblijven, maar in Villa Caemilla hebben wij elke dag ontbeten en ook regelmatig geluncht en avond gegeten. Het eten is hier namelijk echt erg goed en – ook heel belangrijk – je zit hier erg gezellig en romantisch op het strand te eten. Dus als je op zoek bent naar een hotel op Boracay, dan raden wij Villa Caemilla aan.

 

the philippines Boracay

White Beach op Boracay

the philippines Boracay

Puka Shell Beach op Boracay

the philippines Boracay

Boracay vanuit een uitzichtspunt

tips voor de Filipijnen

Een ander strand van Boracay

the philippines Boracay

The Villa Caemilla hotel bij Station 3

Wij hopen dat jullie onze tips voor de Filipijnen goed kunnen gebruiken. Als je verder nog vragen hebt over tips voor de Filipijnen, kan je altijd een reactie hieronder plaatsen of een e-mail sturen naar question@getvices.com. Ben jij al eens naar de Filipijnen op reis geweest? Welke eilanden was jij heen? Heb jij nog andere tips voor de Filipijnen? Laat het even weten, dat vinden wij altijd leuk om te horen! 🙂

 

Share article:

Leave a Reply