BAKING SUNDAY: Appelcake met bosbessen

Speciaal voor de veganisten onder ons hebben wij een recept voor vegan appelcake met bosbessen. Heerlijk, zelfs als je niet veganistisch bent!

Share article:

Deze cake is veganistisch, wat dus inhoudt dat er geen dierlijke producten zoals zuivel of eieren worden gebruikt. In deze appelcake worden dan ook geen eieren of iets van zuivel gebruikt. Hierdoor zal het beslag wat minder vloeibaar zijn dan je wellicht gewend bent, dus het beste is om gewoon alles te mengen met een vork of lepel. Zorg dat de stukjes appel en de bosbessen goed door het beslag worden verdeeld voordat je het beslag in het cakeblik doet.

Ook al zijn wij zelf niet veganistisch, is deze appelcake met bosbessen toch een van onze favoriete ‘healthy snacks’! Ook lekker is dat je de cakeplakjes goed kan invriezen.
 

Ingrediënten

150 gram amandelmeel
250 gram speltmeel
2 eetlepels kaneelpoeder
1,5 theelepel bakpoeder
5 eetlepels agavesiroop
100 milliliter (ongezoete) amandelmelk
125 gram (gesmolten) kokosolie
1/2 appel
80 gram bevroren bosbessen
 

Bereiding

1. Verwarm je oven voor op 170 graden en leg een bakpapier in je cakeblik of vet je cakeblik goed in.
2. Mix het speltmeel en de amandelmeel met het bakpoeder en het kaneelpoeder.
3. Roer dan de amandelmelk, de gesmolten kokosolie en de agavesiroop door het meelmengsel.
4. Snijd de appel in kleine stukjes en roer door het beslag. Voeg de bosbessen toe en roer de bosbessen goed door het beslag.
5. Schep het beslag in je cakeblik. Let op: het beslag is niet erg vloeibaar, eerder vrij stevig. Je moet het beslag dus goed aandrukken met een vork of lepel in het cakeblik. Zorg ervoor dat de fruitstukjes goed verdeeld zijn door het beslag.
6. Bak je cake in ongeveer 50 minuten.
7. Haal de cake na ongeveer 50 minuten uit de oven en leg wat aluminiumfolie over de cake, zodat de cake niet kan verbranden. Bak de cake voor nog eens 20 minuten totdat een satéprikker er zo goed als ‘schoon’ uitkomt.
8. Laat de cake afkoelen en snijd de appel bosbes cake daarna in plakjes.
 
Tip: je kan variëren met het meel dat je gebruikt. Wij hebben deze cake ook een keer gemaakt met speltmeel, maar de laatste keer hebben wij de appelcake met amandelmeel én speltmeel gemaakt. Het variëren met verschillende soorten meel zorgt voor een andere structuur van de appelcake. Als je speltmeel en amandelmeel krijgt is de cake wat minder ‘stug’ en dus meer smeuïg dan als je de appelcake alleen met speltmeel bakt.
 

Geniet van je appelcake met bosbessen!

 

appelcake met bosbessen 1

Would you like to read this recipe in English? Click here.

Share article:

Leave a Reply