TRAVEL: Tips voor Ubud, Bali

In dit artikel delen wij al onze tips voor het prachtige en veelzijdige Ubud op Bali.

Share article:

In ons vorige artikel hebben wij het uitgebreid gehad over al onze tips voor Seminyak. Seminyak is een plaats op Bali waar veel mensen verblijven nadat zij op Bali, Denpasar zijn aangekomen. Het is in Seminyak namelijk fijn om even tot rust te komen na de lange reis en tegelijkertijd te genieten van deze geweldige plaats die zoveel te bieden heeft. Lees hier al onze tips voor Seminyak. In dit artikel geven wij al onze tips voor Ubud.

Tips voor Ubud

Nadat wij enkele dagen in Seminyak hadden verbleven, zijn wij met de taxi naar Ubud gegaan. Let bij het nemen van een taxi er goed op dat je wel een taxi van de Blue Bird Group aanhoudt of besteld. Andere taxi’s kunnen ervoor zorgen dat je meer moet betalen, omdat bijvoorbeeld hun meter het zogenaamd niet doet. Aangezien het in Seminyak erg druk is, duurde het bij ons vooral erg lang voordat we de stad uit waren. In totaal duurt het ongeveer 1 a 1,5 uur om van Seminyak naar Ubud te reizen met de auto. In Ubud verbleven wij in het Goya Boutique Resort, wat eigenlijk midden in het centrum van Ubud ligt. Eenmaal aangekomen in het hotel gingen we eerst genieten van het geweldige uitzicht vanuit het zwembad dat uitkijkt over een prachtige groene jungle. Beter kan het niet worden…

Goya Boutique resort Ubud

Fantastisch uitzicht vanuit de infinity pool van het Goya Boutique Resort in Ubud

Goya Boutique resort ubud

Zorg dat je een hotel/appartement hebt dat op loopafstand van het Monkeyforest in Ubud zit. Op die manier zit je goed bij het centrum in de buurt en kan je alles lopend doen. Wij konden bij het hotel gratis gebruik maken van fietsen, maar toen we dit voor het eerst probeerden hebben we de fietsen gelijk weer teruggebracht naar het hotel. Het is op de straten in Ubud namelijk zo druk met auto’s en scooters, dat je eigenlijk niet eens vooruit komt als je gaat fietsen. Daarom is het fijn als je vanuit je hotel of appartement naar/door het centrum kan lopen.

Leuk aan het centrum van Ubud is dat er erg veel te zien is. Wat ons ook opviel was dat er ook behoorlijk wat bekende (en dus ook duurdere) merken een kledingwinkel hebben in Ubud. Zoals Magali Pascal. Leuk om te zien, maar nog leuker zijn de kleinere winkeltjes waar je bijvoorbeeld mooie sieraden of lekkere koffie kan kopen. In de buurt van het Monkey Forest, met name aan de Jalan Monkey Forest (de straat Monkey Forest) zijn veel winkels en restaurants te vinden. Wij hebben er bewust voor gekozen om niet naar het Monkey Forest te gaan, hoewel dat kennelijk door veel mensen als ‘tip’ voor Ubud wordt gegeven. Als je even door Jalan Monkey Forest hebt gelopen, dan heb je al genoeg apen gezien vonden wij. De apen zijn brutaal en agressief en jatten zelfs uit supermarkten en/of restaurants. Ook hebben wij regelmatig gezien dat ze gewoon op iemand springen om iets af te pakken. Voor ons genoeg reden om dus juist niet naar Monkey Forest te gaan…

Er was immers genoeg te zien en te doen in Ubud! Kijk maar eens naar onderstaande foto’s die zijn genomen tijdens een wandeling door het centrum van Ubud.

Ubud tips

Veel groen, zelfs midden in het centrum van Ubud

tips voor bali ubud

Lekker druk in het centrum

tempel bali ubud

Een van de vele tempels in Ubud

Ubud tips

Nadat wij in Seminyak onze eerste Acaibowl ooit hadden geproefd, smaakte dat natuurlijk naar meer. Op Instagram hadden wij al zeer veel gezien en gelezen over Nalu Bowls, dat meerdere vestigingen op Bali heeft waaronder in Ubud. Hier kan je echt de allerlekkerste acaibowls halen en ze zien er ook nog eens geweldig uit in de halve kokosnoot en vers fruit als topping. In Ubud zat Nalu Bowls in een soort ministandje gevestigd aan de weg naast een supermarkt. Je kan hier niet uitgebreid zitten, behalve aan de bar of op een bankje. Maar dat mag de pret niet drukken, want het is zeker de moeite waard.

nalu bowls bali ubud

Een heerlijke acaibowl van Nalu Bowls

Na een dag Ubud te hebben verkend, hebben wij in de stad zelf bij een stand (die staan echt overal door de stad) wat tripjes geboekt. Je kan hier bijvoorbeeld kooklessen boeken, mountainbike tours, hikes, boottrips, maar ook het beklimmen van de Batur vulkaan. Het beklimmen van de Batur vulkaan hebben wij hier geboekt. Je wordt dan tussen 01:00 en 02:00 ‘s nachts opgehaald in je hotel/hostel/appartement door een busje waarin nog meer mensen worden opgehaald. De mensen die met jou in het busje zitten zullen jouw groepje voor de rest van de klim zijn. Het is ongeveer 1,5 uur rijden naar de voet van de vulkaan en tussendoor stop je nog ergens om een bananenpannenkoek met wat koffie te eten en drinken. Eenmaal bij de start aangekomen krijg je een gids toegewezen en ontvang je een ontbijtje met water en een zaklamp. Dan kan de klim beginnen. Zorg wel dat je wat warme kleding mee hebt, zoals een vest en een lange broek. Wij hadden dit niet mee, dus hebben wij wat kleding gehuurd. Dit wordt te huur aangeboden op het moment dat de klim gaat beginnen. Het grappige was dat wij dat niet wisten en het toch wel erg koud hadden. Tot een man naar ons toekwam en een jas aanbood. Ik vond dat erg aardig en dacht dat het uit vriendelijkheid was, maar toen bleek dus dat het aan ons werd verhuurd.

Het beklimmen van de vulkaan duurde ongeveer 2 uur, waarna je de top bereikt. Zorg wel dat je echt sportschoenen aan hebt, want de klim is best pittig en zeker niet te doen op andere schoenen. De klim zelf was overigens al erg indrukwekkend, omdat je voor je uit wel honderden lichtjes ziet schijnen van alle andere mensen die de berg aan het beklimmen zijn. Eenmaal aangekomen op de top, dan weet je gelijk dat de klim de moeite waard was. Een indrukwekkendere zonsopgang zal je niet snel zien.

zonsopkomst ubud

De zon begint langzaamaan op te komen

Ook de terugweg naar beneden is erg leuk om te doen. Soms is het even goed opletten, want je loopt nu soms op zeer verraderlijke stukken waar je kan uitglijden op losliggende stenen. Al met al is de klim zeker goed te doen. Het werd op de terugweg voor ons wel duidelijk dat niet iedereen zo goed uitgerust als ons aan deze trip was begonnen. Sommige mensen hadden zelfs de hele nacht doorgehaald en/of nog flink wat borreltjes gedronken. Dit zorgde ervoor dat zij tegen de ochtend absoluut geen kracht meer hadden om terug te lopen. Erg grappig om te zien natuurlijk, alhoewel zij dat zelf waarschijnlijk iets minder grappig vonden.

tips voor ubud bali

De opgedroogde lava van een eerdere vulkaanuitbarsting

Bij de vele booking centra op straat in Ubud kan je ook mountainbike tours boeken. Dat hebben wij gedaan en het was echt zo leuk dat wij dat iedereen aanraden. Ook bij deze tour wordt je opgehaald bij je verblijfsaccomodatie. Op de heenweg naar het vertrekpunt van de mountainbike tour stopt de chauffeur ook nog even bij de beroemde Tegalalang Rice Terrace. Erg indrukwekkend om te zien.

rijstvelden bali

Tegalalang Rice Terrace

Voordat verder wordt gereden naar het vertrekpunt van de mountainbike tour zit er ook nog een bezoek aan een koffie plantage in de tour inbegrepen. Op de betreffende koffie plantage werd Luwak koffie gemaakt, wat de duurste koffie ter wereld is. Deze koffie is zo duur vanwege het uitvoerige bereidingsproces dat aan het maken van de koffie vooraf gaat. In de plantage kan je de Luwak zit, wat een soort kat is die feilloos weet welke koffiebonen het beste zijn. De Luwak eet de koffiebonen op en poept ze weer heel uit. Ja, klinkt lekker fris hè… Terwijl de koffiebonen in de maag van de Luwak zitten gebeurt er iets met de koffiebonen wat de koffiebonen lekkerder maakt. Daarna volgt er nog een heel proces alvorens het echt bruikbare koffie wordt. Dit wordt allemaal uitgelegd tijdens een rondleiding op de plantage, waarbij je ook nog bijzondere planten tegenkomt zoals de ananasplant. Wist jij dat een ananas zo uit een plant groeide zoals je hieronder ziet? Grappig om te zien hè?

ananas bali

Een ananas die uit een plant groeit

koffieplantage bali

Bereiding Luwak koffie

Na de rondleiding door de plantage mag je ook nog allerlei soorten thee en koffie proeven. Als je Luwak koffie wil proeven moet je iets bijbetalen, maar het is wel leuk om de beroemde koffie eens te proeven na de uitleg die je er over hebt gehad. Wij vonden trouwens de gewone koffie vele malen lekkerder dan de Luwak koffie, terwijl de Luwak koffie zoveel duurder is..

koffieplantage ubud

Koffie en thee proeven

Na de rondleiding door de koffieplantage rijdt het touringbusje weer verder naar de locatie van waar de mountainbike tour begint. Voordat je echt gaat fietsen krijg je ook nog een ontbijt aangeboden. De mountainbiketour is vrijwel alleen maar ‘downhill’, dus je hoeft eigenlijk amper te trappen en je kan je gewoon naar beneden laten rollen. De touringgids fietst voorop en legt uit wat je allemaal ziet. Tussendoor stop je ook nog om een tempel te bekijken en bij een traditioneel Balinees huis binnen te kijken. Kortom, deze tour is echt een van onze tips voor Ubud die je gewoon moet doen! Je ziet namelijk zoveel van de natuur en van Ubud en je bent tegelijkertijd ook nog eens een beetje sportief bezig. Aan het eind van de tocht krijg je zelfs nog een traditionele Balinese maaltijd, wat ook echt weer zo lekker was, zoals je wel op de onderstaande foto kunt zien.

Tip: voor al de te boeken tours kan je trouwens behoorlijk afdingen. Je zal zien dat de aanbieder zelf ook al snel meer dan 50% korting zal geven. Omdat het soms (omgerekend naar euro’s) echt bijna niks kost, vonden wij het soms niet nodig om al te veel af te dingen. Je krijgt immers erg veel voor het geld dat je voor zo’n tour betaalt.

 

mountainbiken ubud bali

Balinees huis

eten bali ubud

Balinese maaltijd

Iets verder lopen dan het centrum heb je prachtige rijstvelden en zelfs een wandelroute. De wandelroute wordt de Campuhan Ridge Walk genoemd, welke wij gedeeltelijk hebben gelopen. De wandelroute begint net voor de brug op Jalan Raya Campuan, welke straat het verlengde is van Mainstreet vlakbij het Blanco Renaissance museum. Als je de trap die voor de brug rechts omlaag gaat volgt en de rivier over steekt, vervolgens de omhoog gaat en het pad naar het noorden volgt kom je op de wandelroute. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend gaat, want later op de dag is het soms bijna niet uit te houden vanwege de hitte.

Als je naar de onderste foto’s kijkt, dan zie je op zich al wel hoe prachtig de wandelroute is. Maar als je het zelf loopt, dan sta je pas echt te kijken hoe groen en mooi de omgeving is. Nadat je de wandelroute hebt gelopen is het fijn om ergens te gaan lunchen, wat wij deden bij Sari Organik (sommige mensen noemen het ook wel Sari Organic). Al het eten wordt door het restaurant zelf verbouwd en is dus lekker vers en gezond. Ook heb je hier een geweldig uitzicht over de rijstvelden, dus zeker fijn om hier even bij te komen van een wandeling.

 

tips voor Ubud

Prachtig groen rijstveld

wandelen ubud

Campuhan Ridge Walk

Sari Organik ubud

Uitzicht over de rijstvelden vanuit Sari Organik

Tot slot hebben wij nog tips voor Ubud restaurants. Wij zijn zelf bij Nomad en Three Monkeys geweest, waarvan we kunnen zeggen dat Nomad niet de moeite waard is om te bezoeken. Het leuke van Nomad is op zich wel dat je een beetje kan kijken naar alle mensen die langs lopen, maar goed dat kan bij andere (leukere) restaurantjes ook. Een van de betere tips voor Ubud is toch wel het restaurant Three Monkeys, dat wel echt een aanrader was, aangezien je daar kan eten terwijl je uitkijkt op een rijstveld. Je zou het niet verwachten als je langs Three Monkeys loopt, omdat Three Monkeys gewoon aan een drukke straat zit midden in het centrum van Ubud. Maar als je dan door het restaurant naar het einde van het restaurant loopt, zie je pas het rijstveld. Erg leuk om te zitten en het eten was ook heerlijk.

Ook wilden wij een avond wat chiquer en romantischer eten, zodat we na daar veel over gelezen te hebben, naar het Viceroy Bali Resort zijn gegaan. Dit was werkelijk waar adembenemend zo mooi. Een geweldig uitzicht terwijl je een cocktail aan de bar drinkt en het eten was ook erg goed. Het kost wat meer dan de traditionele Balinese maaltijden, maar zeker de moeite waard.

Dit was ons artikel vol met foto’s en tips voor Ubud, het prachtige en veelzijdige dorp op Bali. Wie van jullie is al eens in Ubud geweest? Of is van plan om hier binnenkort heen te gaan? Laat het weten in een reactie, dat vinden wij altijd leuk om te horen. Vooral als jullie nog andere tips voor Ubud hebben! In het volgende artikel zullen al onze tips voor Gili Trawangan en Nusa Lembongan worden gedeeld. Als je nog specifieke vragen hebt, laat dat alvast even weten via denise@getvices.com.

Share article:

Leave a Reply