Tips voor succesvol thuiswerken

Als je thuis werkt kan het lastig zijn om je aan deadlines te houden. Je raakt snel afgeleid door huishoudelijke klusjes. Wil je met succes vanuit huis werken? Lees onze tips.

Share article:

Creëer een dagelijks werkschema

Als je regelmatig aan thuiswerken doet, kan het natuurlijk heel verleidelijk zijn om nét wat langer in bed te blijven liggen. Maar hoe verleidelijk dit ook is, slaap niet uit. Sta op dezelfde tijd op als dat je normaal gesproken zou doen als je naar je werk/kantoor zou gaan. Zet je wekker op de standaardtijd, spring onder de douche, kleed je aan, doe je make-up en alle andere dingen die je normaal zou doen als je niet thuis zou werken. Net als het eten van een goed ontbijt.

Op deze manier creëer je een ritme waardoor je geen tijd verspilt en gefocust zal zijn op de taken die je die dag moet afronden. Dit geldt voor zowel ondernemers als werknemers die vanuit huis werken. Het belangrijkste is om vaste werktijden aan te houden en de tijd voor je persoonlijke taken op vaste tijden te doen. Als je geen grenzen voor jezelf vaststelt, kan het als ondernemer zijnde al snel gebeuren dat je 24 uur per dag bereikbaar en aan het werk bent.

In je dagelijkse schema kan je ook het beste je pauzes inplannen. Dit klinkt misschien raar, maar als je niet weet wanneer je precies even kan pauzeren, zal je al snel tijdens het werken inloggen op je social media of even het nieuws lezen. Als je je pauzes op vastgezette tijden hebt tijdens het thuiswerken, weet je precies waar je aan toe bent. Dat is vaak juist een fijn gevoel en zorgt voor productief thuiswerken!

 

Doe geen (huishoudelijke) klusjes tijdens het thuiswerken

Als je vanuit huis werkt, kan het al snel gebeuren dat je ineens je huis aan het schoonmaken bent, de vaatwasser gaat uitruimen of je bureau staat op te ruimen. Spreek met jezelf af dat je geen (huishoudelijke) klusjes doet tijdens de door jou vastgestelde werktijden. Als je toch wel tussendoor andere dingen gaat doen dan werken, zal je niet efficiënt thuiswerken. Je wordt namelijk telkens afgeleid door tussendoor andere dingen te doen. Begin pas aan deze klusjes als je klaar bent met werken en ga dus niet tijdens de lunch of een telefoongesprek de keuken schoonmaken. Houd je aan je werkschema en laat je niet door persoonlijke dingen afleiden. Denk maar zo: als je op kantoor aan het werk zou zijn geweest, had je ook geen huishoudelijke klusjes kunnen doen.

 

Creëer een werkplek

Creëer je eigen werkplek tijdens het thuiswerken als je wil voorkomen dat je (te) snel wordt afgeleid. Het werken vanuit je bed of zittend op de bank zal gegarandeerd voor afleiding zorgen. Zorg ervoor dat je altijd met je laptop aan een tafel gaat zitten op een goede stoel. Kijk ook geen televisie terwijl je aan het werk bent, want voordat je het door hebt zit je zo een paar uur niets te doen! Als je oudere nog thuiswonende kinderen hebt of huisgenoten, leg ze dan uit dat – ook al ben je thuis – ze je niet constant kunnen storen als je aan het werk bent.

 

Draag werkkleding

Oh wat is het lekker om je pyjama of badjas te dragen als je thuis werkt… Je kan lekker dragen wat je maar wilt! Natuurlijk kan het wel eens lekker zijn, maar het is toch echt aan te raden om dit niet (altijd) te doen. Zoals we al eerder schreven zal je je werkdag thuis het beste benutten als je gewoon doet alsof je naar kantoor gaat door je echt ‘aan te kleden’. Op deze manier vergeet je ook niet stiekem dat je aan het werk bent 😉 Daarbij komt nog dat kleding er voor kan zorgen dat je je goed voelt. Draag kleding waar je je goed en zelfverzekerd in voelt, want dat zal jouw prestaties tijdens het thuiswerken positief beïnvloeden.

 

Je moet erg gedisciplineerd zijn om thuis te werken en daarbij ook nog eens efficiënt te werken. Naast dat je goed moet zijn in time management, moet je ook goed zijn in organiseren. Als je er over nadenkt om te gaan ondernemen, wees dan eerlijk tegen jezelf voordat je de stap maakt. Denk goed na of jij jezelf aan de in dit artikel genoemde punten zal kunnen houden.

 

Wie van jullie werkt wel eens vanuit huis? Wat zijn jouw tips voor succesvol thuiswerken?

 

Foto: Wisewomencanada

 

Would you like to read this article in English? Click here.

Share article:

Leave a Reply